30 марта 2012 г.

Шиємо джинси: обробка кишень

 Для прикладу будемо виготовляти класичний набір кишень для джинсів: задні накладні, передні бокові і маленька передня накладна.

Крім основної тканини необхідно мати лоскут підкладки для мішковини передніх кишень, спеціальну нитку для джинсів (товста, контрасного кольору, без блиску), звичайну нитку для внутрішних швів і обметування.

Кишені викроюємо по лекалах. Припуски на верхній частині накладних кишень 1,5 см, всі інші зрізи з припуском 1 см.
Накладні кишені

 На накладних кишенях намічаємо лінії загину входу в кишеню 0,5см і 1,5см від краю . Запрасовуємо.

















Робимо дві паралельні строчки на запрасованих згинах. Довжина строчки 0,4 см. Верхня нитка для джинсу, нижня проста(поліестер).

Перша строчка від краю 2-1,5 мм. (можна скористатись лапкою для відстрочки) 











Друга строчка на відстані 6 мм. від першої.


Користуючись лекалом намічаємо милом на лецивій стороні  точні розміри кишень. Кутики васікаємо.
Вручну по лініях загинаємо і заметуємо краї кишень. Прасуємо з обох сторін.
Намічаємо місце розміщення накладних кишень.
Якщо деталі симетричні достатньо зробити намітку милом на одній з них. Після цього покласти на стіл деталь де нема розмітки лицем вверх, на нею покласти деталь з розміткою лицем вниз, точно совмістити їх. Хлопнути лодонею на місце розмітки, мило перебєтся на потрібне місце.
Маленьку накладну кишеню робимо на правій боковій кишені її розміри в готовому виді 6*7(см.). 



Булавками приколюємо кишеню по розмітці. Робимо дві паралельні строчки по периметру кишені залишаючи вхід не зашитим. Коли прокладена перша строчка витягаємо булавки і робимо другу строчку. На початку і в кінці строчи робимо закріпки. Додатково до цих закріпок потрібко зробити закріпку зигзагом    (ширина 2 мм. довжина стібка 0,8мм.) як показано на фото в квадратику. Тоді кишеня буде надійно зроблена і не порветься. Готові кишені прасуємо.

Бокові кишені
Дублюємо з вивороту клейовою тканиною вхід в кишеню (смужка шириною 1,5-2 см. скроєна то косині або куплена готова).  
 Накладаємо підкладку лицем до лиця основної деталі. Прокладаємо строчку шириною шва 1см.(для цього використовуємо прості нитки оскільки це внутрішній шов) довжина стібка 3мм. Робимо надсічки як показано на фото.    
Прокладаємо закріплюючу строчку  по підкладці захоплюючи припуски. Ширина даного шва 1мм від стику підкладки і основної деталі. Прасуємо так як показано на фото (щоб джинс на 2мм. перегинався на сторону підкладки.)  
 Прокладаємо дві паралельні строчки дотримуючись ширини між строчками і довжини стібка. Не забуваємо верхню нитку міняти на декоративну для оздоблення джинсу.
Прасуємо.
 На боковій частині кишені суцільнокроєній з мішковиною (фото №2) намічаємо вхід в кишеню. Приметуємо основну деталь до бокової на ділянці входу в кишеню.
Звичайними нитками прострочуємо  мішковину кишені по плавному зрізу підкладки. Ширина строчки 1 см. Довжина стібка 2 мм. Обметуєм спочатку коротку ділянку підкладки без бокової частини. Потім плавний зріз мішковини бокової деталі разом з підкладкою як показано на фото. Прасуємо.
Для подальшої обробки необхідно приметати  до основної деталі бік і верх мішковини.   


0 коментарі:

Отправить комментарий